top of page

Bit & Sirke Hakkında

Saç biti 2-3 mm boyunda olup, insanların başında yaşar. Bitler; kopan deri parçaları, deriden salgılanan yağ veya kan ile beslenirler ve ortalama bir hafta yaşarlar. Dişisi, sirke denilen yumurtalarını, özellikle ense, kulak arkası ve saç kıllarının diplerine kitin kılıfı denen bir sıvı (tükürükle salgılanan) ile tek tek yapıştırır.

Bit Nasıl Bulaşır?


Bitler uçamaz ve sıçrayamazlar fakat çok hızlı hareket ettikleri için bir baştan diğerine çok hızlı geçerler. Bu sebeple okullarda, kalabalık ortamlarda ve kamuya açık alanlarda bitlenme daha sık görülür. Bitler, saçların teması gibi direkt geçiş yolları dışında, ortak kullanılan tarak, şapka ya da benzeri araçlar ile de bulaşabilirler. Sanılanın aksine bitler daha çok temiz saçları tercih ederler.

Temiz Saç vs Kirli Saç. Bitler Hangisini Tercih Eder?

Toplumda yaygın olarak bilinen bitin kirli saça daha kolay bulaşması kanısı yanlıştır.

Kirli saç – temiz saç paradoksu olarak tanımlanan olguya göre, bitler temiz saçı daha çok sever çünkü saç derisine daha kolay ulaşarak kan gibi besleyici öğelere hızlı erişim sağlarlar. Fakat temiz saç, sık sık yıkandığı ve mekanik olarak bu yıkamalar ile temizlendiği için bitin fiziksel olarak tutunması açısından zor olabilir.

Kirli saç ise, bitin daha zor beslendiği fakat uzun süre boyunca yıkanma veya taranma gibi durumlar olmadığı için daha güvenle yaşadığı bir alan oluşturur. Dolayısıyla bitlerin temiz veya kirli saç arasında herhangi bir tercihi bilinçli veya içgüdüsel olarak söz konusu değildir.

 

Bu sebeple özellikle toplumda oluşmuş olan pislik=bitlenme algısı, buradan doğan psikolojik sorunlar (utanma, suçluluk duygusu vb.) ve sosyolojik sorunlar (aile veya çevrede rezil olma hissi vb.) çok yanlış çıkarımlardır.

Bitlenmeye karşı koruyucu önlemlerinin alınması veya alınmamışsa tedavi ürünleri ile ortadan kaldırılması ne kadar önemli ise, toplumun bu konuda eğitilmesi ve bitlenme yüzünden bu travmaların yaşanmasının yanlış olduğu bilincinin yayılması da o kadar önemlidir.

Bitlenmenin Belirtileri Nedir?


Bitlenmenin en net belirtisi özellikle ense ve kulak arkası bölgelerinde şiddetli kaşıntıdır.

Bitlenmek Çocukların Psikolojisini Etkiler Mi?


Toplumda oluşmuş olan pislik=bitlenme algısı, buradan doğan psikolojik (utanma, suçluluk duygusu vb.) ve sosyolojik sorunlar(aile veya çevrede rezil olma hissi vb.) çok yanlış çıkarımlar olsa da, bu sorunlar ile karşı karşıya kalındığında bir uzmandan destek alınması şarttır.

Plusnit ’in psikolog danışmanı Mustafa Varol Yılmaz konu ile ilgili şöyle diyor: “Ailelerin kesinlikle çocuğu suçlayıcı bir tavırda bulunmamaları gerekiyor. Bunda utanılacak bir şey olmadığı ve herkesin başına gelebileceği, tedavisinin mümkün olduğu güzel bir şekilde anlatılmalıdır."

Ayrıca bitten kurtulmak için çocukların saçlarının kestirilmesi de doğru değildir. Tek fark, kısa saçta tüm temizlik işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi. Dolayısıyla, çocuğunuz istemiyorsa kesinlikle saçını kestirmeyin. Çünkü bu durum çocuk üzerinde ruhsal huzursuzluk ve sıkıntı, hatta travma etkisi yaratabilir.

Çocuklarda bitlenme vakası olduğunda ilk olarak aileler etkilenir ve olayın şokuyla istemsiz olarak verdikleri tepkilerle çocuklarını da daha da fazla korkuturlar.  “Korkuyu genellikle ebeveynlerden öğrenen çocuklar, yaşadıkları korku sonucu ciddi boyutlara ulaşabilecek travma yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla ailelerin verdikleri tepkilerin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğinin bilinciyle daha dikkatli davranmaları gerekiyor.“

Bitler Hastalık Bulaştırır Mı?


Bitler sık olmamakla birlikte hastalık taşıyor olabilirler. Kaşıntı ve kıl dökülmeleri gibi klinik belirtilere neden olurlar. Ayrıca kan emdiklerinden anemi, halsizlik ve zayıflığa yol açabilirler.

bottom of page